top of page

SPOR YAPARKEN KOLAJEN KULLANIMI

Güncelleme tarihi: 26 May

Spor yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır ve birçok insan için vazgeçilmez bir aktivitedir. Spor yapan kişilerin daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdükleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sağlıklı bir yasam için, spor yapmak kadar ayni zamanda dengeli beslenmek çok önemlidir. Doğal besinlerin yanı sıra, gıda takviyeleri ve vitaminlerle de bu süreç desteklenebilir.



Kolajen Kullanımının Sporculara Faydası Nedir?


Kolajen, vücudumuzda ki deri, kemik, kıkırdak ve tendon gibi bağ dokularında bol miktarda bulunur. Kolajen, bu dokuların sağlamlığını ve esnekliğini sağlayarak vücudumuzun hareket etmesini ve işlevini sürdürmesini sağlar. Kolajenin yapışkan özelliği, bu dokuların birbirine tutunmasını ve desteklenmesini sağlayarak spor performansımızı artırabilirken ,spora bağlı yaralanmalarının önlenmesine de yardımcı olur.


2008 yılında yayınlanan bir çalışma, kolajen takviyesinin eklem ağrılarına etkisini araştırmıştır. Çalışmada, 97 sporcuya katılmıştır ve bu sporcuların hepsi eklem ağrısı çekiyordu. Sporcular rastgele iki gruba ayrılmıştır. Birinci gruba günde 10 gr kolajen takviyesi verilirken, ikinci gruba plasebo verilmiştir. Her iki grup da 6 ay boyunca takip edilmiştir. Sonuçlar, kolajen takviyesi alan sporcuların, plasebo alan sporculara göre daha az eklem ağrısı çektiklerini göstermiştir. Ayrıca, kolajen takviyesi alan sporcuların eklem hareket açıklığındaki artış da gözlemlenmiştir (1).


Doğru bir şekilde alındığı takdirde spor yaparken kolajen kullanımı kilo yönetimine yardımcı olur. Düzenli spor yapmak, dengeli beslenmek ve bu süreci kolajen takviyesi ile desteklemek vücudumuz üzerinde olumlu etkiler görmemizi sağlar.


Spor yaralanmalarında kolajen faydalı mıdır ?


Düzenli spor yapanlar da eklemlerinde ağrı ve yaralanma riski taşırlar. Bu kişilerin eklem sağlıklarına özen göstermeleri ve kıkırdaklarını korumak için kolajen takviyeleri kullanmaları önerilir. Kolajen takviyeleri, sadece eklemlerimizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaz ayni zamanda spora bağlı sakatlıklarda iyileşme sürecini hızlandırmaya destek olur.


Kolajen kullanımı kas sağlığını destekler mi ?


Vücutta kolajen miktarının artması kas kütleleriniz artmasına ve korunmasına yardımcı olur.


Alman araştırmacılar, kas kaybından (sarkopeni) muzdarip 50 denek üzerinde yaptıkları bir çalışmada, kolajen takviyesinin ağırlık antrenmanıyla birleştirildiğinde kas kazanımını artırdığını göstermişlerdir. Kolajen takviyesi alanların kas kütleleri, plasebo alanlara göre %50 daha fazla artmıştır. Bu nedenle, ağırlık antrenmanı yapan kişiler için kolajen takviyesi, kasların daha hızlı bir şekilde daha güçlü ve işlevsel hale gelmesine yardımcı olabilir (2).


Sağlıklı bir yaşam tarzı, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkiler ve yaşam kalitesini artırarak bütünsel iyilik ve bakımın, kapılarını aralar.







KAYNAKLAR

  1. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR et al. Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96.

  2. Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2015 Oct 28;114(8):1237-45.

  3. Miller, B.F., Olesen, J.L., Hansen, M., Dossing, S., Crameri, R.M., Welling, R.J., Langberg, H., Flyvbjerg, A., Kjaer, M., Babraj, J.A., Smith, K. ve Rennie, M.J. (2005). Coordinated collagen and muscle protein synthesis in human patella tendon and quadriceps muscle after exercise. The Psysiological Society Journal, 567 (3), 1021-1033.

  4. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial, Denise Zdzieblik,1 Steffen Oesser,2 Manfred W. Baumstark,3 Albert Gollhofer,1 and Daniel König1,3, Br J Nutr. 2015 Oct 28; 114(8): 1237–1245. doi: 10.1017/S0007114515002810

53 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page