top of page

TIRNAKLARINIZIN SAĞLIĞI İÇİN KOLAJEN KULLANIMI: GERÇEKTEM İŞE YARIYOR MU?

Güncelleme tarihi: 26 May

Tırnak sağlığı, genellikle cilt bakımı ve saç bakımı kadar önemsenmeyen bir konudur. Ancak tırnaklar, vücudumuzun sağlık durumu hakkında önemli ipuçları verirler. Sağlıklı tırnaklar, güçlü ve düzgün bir yüzeye sahip olmalıdır. Fakat, günlük hayatta tırnaklarımız sürekli olarak dış etkilere maruz kalmaktadır ve bu nedenle zaman zaman kırılabilir, çatlayabilir veya olması gerektiğinden daha yavaş uzayabilirler.


Bu sorunlara, kolajen içeren gıda takviyeleriyle çözüm bulmak mümkündür.


Kolajen tırnak sağlığı İçin gerekli Keratin ve Amino Asitler Sağlar


Tırnaklar, farklı proteinlerden, özellikle de keratinden oluşurlar. Keratin tabakası tırnakların korunmasına yardımcı olur. Keratinin yapı taşı ise amino asitlerdir. Kolajen, kısa amino asit zincirleri olan hidrolize kolajen peptitleri içerir ve vücudumuzda ki amino asitleri arttırmanın en iyi yolu da kolajen takviyelerini almaktan geçer. Bu amino asitler, keratin oluşumuna katkıda bulunarak gerekli proteinleri sağlar ve tırnakların güçlenmesine ve daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur.


Ayrıca tırnaklarımız, tıpkı cildimiz gibi, yaşlandıkça ve diğer faktörlere maruz kaldıkça (örneğin aşırı yıkama, sıcak su, kimyasallar ve stres gibi), zayıflayabilirler. Bu nedenle, kolajen tırnak sağlığı için bir çözüm olarak kabul edilmektedir. Kolajen, keratin üretimini artırabilir ve tırnakların daha güçlü, daha düzgün ve daha sağlıklı görünmesini sağlarken ayni zamanda daha hızlı uzamasına yardımcı olur.


Bilimsel çalışmalar ne diyor ?


2017’de yapılan bir klinik çalışmada yirmi beş kadın, 24 hafta boyunca günlük kolajen takviyesi aldılar. Daha sonra, dört haftalık bir izleme dönemi daha geçirdiler. Sonuçlar, kolajen takviyesi almanın tırnak büyüme oranını %12 artırdığını ve tırnak kırılma sıklığını %42 azalttığını gösteriyor. Ayrıca, katılımcıların %64'ü kırılgan tırnaklarında genel klinik iyileşme elde etti ve tedavinin bitiminden dört hafta sonra %88'i iyileşme gösterdi (1) Bu sonuçlar, kolajen kullanımının tırnak sağlığını iyileştirici etkileri olduğunu ve kırılgan tırnaklar için tedavi seçenekleri arasında yer alabileceğini göstermektedir.


Bu çalışmanınım da gösterdiği gibi tırnaklarımıza sadece dıştan bakmak yeterli değildir. Parlak, pürüzsüz ve sağlıklı tırnaklar için en iyi yöntem aynı zamanda vücudumuzu içeriden beslemektir. Daha iyi büyüme oranları, daha az kırılma ve daha iyi görünüm dahil olmak üzere tırnak sağlığını destekleyen kolajen, eşsiz bir destekleyici oluyor. Sonuç olarak, biyoaktif kolajen peptitleri tırnak sağlığı için olumlu bir etkiye sahip olabilir.









KAYNAK

Hexsel D et al., Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet dermatol 2017 Aug 8.


20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page