top of page

İÇTEN DIŞA BAKIM: CİLDİMİZİN YAPI TAŞI KOLAJEN HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKEN HER ŞEY!

Güncelleme tarihi: 16 Eki 2023

KOLAJEN NEDİR VE NE İŞE YARAR?

ZAMANA KARŞI KOLAJEN KULLANMANIN FAYDALARI

YAŞLANMA VE KOLAJEN

DÜZENLİ KOLAJEN KULLANMANIN FAYDALARI

KOLAJEN MİKTARINI ARTTIRMANIN YOLLARI


 

KOLAJEN NEDİR VE NE İŞE YARAR?


Kolajen (collagen), insan vücudunda en çok bulunan yapısal proteindir, vücudumuzdaki, tüm proteinlerin yaklaşık %25-30’unu oluşturur. Kolajen, çoğunlukla kıkırdak, kemikler, tendonlar, bağlar ve cilt gibi bağ dokusunda bulunur. 25 yaşından itibaren, vücudumuz her yıl %1,5 oranında kolajen kaybetmeye baslar, yaşlanma sureci, vücudumuzdaki bu kolajen kaybının sonucu olarak ortaya çıkar. Yaslanmanın etkilerinin ilk gözle görünür olduğu yer cildimizdir. Cilt denilen yağlı katman üzerinde bulunan epidermis ve dermis adlı iki önemli katmandan oluşur. Cildimizdeki kolajen, epidermis ve dermisin %80’nini oluşturur. Cilt yaşlanması, cilt yüzeyinde görünür hale gelmeden önce aslında alt kademelerde yani dermiste baslar. Cilde esnekliğini ve elastikiyetini veren de aslında bu dermisde ki kolajen yapısıdır.  

Kolajen takviyesinin faydalı olduğu tek alan cildimiz değildir. Kolajen vücuda birçok fayda sağlar, bu faydanın en önemlisi kemikler, eklemler ve bağ dokuları üzerindedir. Kemiklerimizin %90, kıkırdak yapının ise %70’inde kolajen bulunur. Ayrıca, bağ dokularındaki ana proteindir. Kolajen tendonlarımızı, kemiklerimizi ve eklemlerimizi korumak ve onarmak için vücudun ihtiyacı olan amino asitler, prolin ve glisin açısından çok zengin bir proteindir.


Kolajen
İÇTEN DIŞA BAKIM: CİLDİMİZİN YAPI TAŞI KOLAJEN HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKEN HER ŞEY!

ZMANA KARŞI KOLAJEN KULLANMANIN FAYDALARI - YAŞLANMA VE KOLAJEN


25 yaşından itibaren, vücudumuzdaki kolajen sentezi yavaş yavaş azalır, vücut her yıl %1,5 oranında kolajen kaybetmeye baslar. Bu kolajen kaybı, cilt ve kıkırdak dahil olmak üzere dokuların yaslanmasına neden olur. Yaslanma sureci, vücudumuzda ki bu kolajen kaybının sonucu olarak ortaya çıkar. Özellikle, 35 yaşından itibaren, yaşlılık etkileri gözle görülür hale

gelir. Vücutta ki kolajen oranı ve konsantrasyonu azalır. Cilt dolgunluğunu ve elastisesini kaybeder, kırışıklar ve ince çizgiler oluşmaya baslar. Bu yaslar, aynı zamanda ilk eklem ağrılarının, sindirim, bağ dokusu ve kas sorunlarının ortaya çıkmaya başladığı dönemlerdir. Bu sebeple, özellikle 30 ve 35 yaş ustu kolajen kullanımı, vücutta kolajen arttırımını takviye etmek için çok önemlidir. Ağız yoluyla alınan kolajen, cilt ve bağırsakların yenilenmesi, eklemlerin korunması da dahil olmak üzere çeşitli işlevleri yerine getirmek için vücuda ihtiyacı olan yapısal protein takviyesi yapar. Bu sebeple, hidrolize kolajen ya da kolajen peptit adıyla

bilinen bu besin desteğinin kullanımı çok faydalıdır. Vücudumuzda kolajen üretiminin artmasının farklı sağlık sorunlarına olumlu etkisi vardır.



 


KOLAJENİ NEDEN BESİN TAKVİYESİ OLARAK ALMALIYIZ?


Günümüzde kolajen içerikli birçok kozmetik uygulama mevcuttur, krem, veya serum şeklinde sunulan bu ürünlerin, etkisi, gıda takviyesi olarak aldığımız kolajene göre daha sinirlidir. Cilde uygulanan kolajenin moleküler ağırlığı, cilt tarafından doğrudan emilemeyecek kadar yüksektir. Bu sebeple, bu ürünlerin etkisi cildimizin yüzeyi ile sinirli kalır ve yaslanma surecinin esas başladığı dermisin alt katmanlarına etki edemez. Bu nokta da gıda takviyesi olarak alınan kolajen devreye girmelidir. Ağız yoluyla alınan kolajen takviyesinin, kanda kolajen konsantrasyonunu arttırdığı ve ciltte kolajen birikimini sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış olmasıdır. Birikim fibroblastları uyararak öncelikle vücudun kendi kolajen üretimini artırmaya ve mevcut kolajenimizin bozulmasını azaltmaya destek verecektir.



 

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?

BİLİMSEL OLARAK KANIT NEDİR?


Düzenli kolajenin kullanımının cilt elastikiyetini, nemini iyileştirdiği ve ince çizgileri ve kırışıklıkları azalttığı klinik olarak araştırmalarla gösterilmiştir. Marine collageni

tüketmek vücudumuzdaki doğal kolajen sentezini aktive etmeye yardımcı olurken,

aynı zamanda kolajen hücrelerin erken yaşlanmasına karşı savaşmak için gerekli olan

güçlü antioksidan özelliklere sahiptir ve bu sayede cilt derinlemesine canlanır.



 

KAYNAKLAR:

  • Review Int J Dermatol. 2021 Dec;60(12):1449-1461. doi: 10.1111/ijd.15518. Epub 2021 Mar 20., Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis Roseane B de Miranda, Patrícia Weimer, Rochele C Rossi.

  • Mar Drugs, 2020 Jan 31;18(2):98. doi: 10.3390/md18020098 - Characterization and Antioxidant Activity of Collagen, Gelatin, and the Derived Peptides from Yellowfin Tuna ( Thunnus albacares) Skin Mala Nurilmala, Hanifah Husein Hizbullah, Euis Karnia 1, Eni Kusumaningtyas, Yoshihiro Ochiai. RandomizedControlled Trial J Dermatolog Treat - 2021 Dec;32(8):991-996. doi: 10.1080/09546634.2020.1725412. Epub 2020 Mar 9. Four-weeks daily intake of oral collagen hydrolysate results in improved skin elasticity, especially in sun-exposed areas: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial - Wich Sangsuwan, Pravit Asawanonda. 

  • J Agric Food Chem - 2017 Mar 22;65(11):2315-2322. doi: 10.1021/acs.jafc.6b05679. Epub 2017 Mar 8

  • Oral Ingestion of Collagen Hydrolysate Leads to the Transportation of Highly  Concentrated Gly-Pro-Hyp and Its Hydrolyzed Form of Pro-Hyp into the Bloodstream and Skin - Misato Yazaki, Yukihiko Ito, Masayoshi Yamada, Spyros Goulas, Sachiyuki Teramoto, Masa-Aki Nakaya, Shigeo Ohno, Kohji Yamaguchi.

  • J Lipid Res - 2006 May;47(5):921-30. doi: 10.1194/jlr.M500420-JLR200. Epub 2006 Feb 7 -Photoprotective and anti-skin-aging effects of eicosapentaenoic acid in human skin in vivo Hyeon Ho Kim, Soyun Cho, Serah Lee, Kyu Han Kim, Kwang Hyun Cho, Hee Chul Eun, Jin Ho Chung



66 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 ความคิดเห็น

ได้รับ 0 เต็ม 5 ดาว
ยังไม่มีการให้คะแนน

ให้คะแนน
Guest
20 ต.ค. 2566
ได้รับ 5 เต็ม 5 ดาว

ถูกใจ
bottom of page