top of page

HAMMADDEDEN ÜRETİMİNE: KOLAJEN ÜRETİM SÜRECİNİN ADIMLARI VE DETAYLARI

Güncelleme tarihi: 26 May

Kolajen, birçok insanın adına aşina olduğu bir protein türüdür. Ancak kolajenin nasıl üretildiği ve nereden elde edildiği hakkında pek çok insanın bilgisi sınırlıdır. Bunun için kolajen hakkında bilgilendirici bir makale hazırladık. Kolajenin ne olduğu, hangi hammaddeden üretildiği ve doğada nerelerde bulunduğu hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.


  • Kolajen, hangi hammaddeden üretilir ve doğada nerelerde bulunur?

  • Kolajen nasıl tüketilebilir hale getirilir, hangi işlemler yapılır?

  • Kolajen peptiti ile hidrolize kolajen arasındaki fark nedir?


 


Kolajen, hangi hammaddeden üretilir ve doğada nerelerde bulunur?


Kolajen, insan ve hayvanlarda bulunan bir yapısal protein çeşididir, vücutta bulunan en yaygın proteindir ve birçok farklı dokunun yapısını oluşturur. Bu proteinin yapısı, üç uzun zincirin birbirine sarılmasıyla oluşan bir üçlü sarmal şeklindedir. Kolajenin bu üçlü sarmal yapısı, onu diğer proteinlerden ayıran en onemli özelliklerden biridir.


Kolajen, hayvanların, balıkların ve deniz canlılarının vücutlarında, özellikle de deri, tendon, kemik ve kıkırdak dokularında doğal olarak bulunur ve kolajenin hammaddesi burdan elde edilir


Kolajenin hammaddesi olarak kullanılan hayvanlar genellikle sığır ve balıktır. Vejetal, bitkisel veya hayvansal bilesen içermeyen takviyelerde kolajen olması mümkün değildir, sadece insan ve hayvan vücudu kolajen üretmektedir.


Kolajenin üretimi, hammaddenin hazırlanması ve işlem görmesiyle gerçekleşir. Hammaddeler, önce özel makinelerle temizlenir, özel islemlerden geçirilerek saf kolajen haline getirilir ve üretime hazırlanır.


Kolajen nasıl tüketilebilir hale getirilir, hangi işlemler yapılır?


Elde edilen saf kolajen, moleküler ağırlığı 300.000 Dalton ve üstü olan, makro-moleküler bir proteindir ve insan vücudu tarafından doğrudan emilemez.


Bu sebeple, hidroliz adi verilen bir kimyasal dönüşüm süreciyle, molekül ağırlığı küçük, peptit adi verilen, sindirimi ve emilimi daha kolay parçalara ayrılır. Hidroliz sonucunda elde edilen ürün, kolajen peptitleri veya kolajen hidrolizatı olarak adlandırılır. Bu ürünler, daha küçük moleküllü oldukları için daha kolay emilirler ve vücutta daha hızlı kullanılabilirler. Kolajen hidrolizi, kolajenin daha işlevsel bir forma dönüştürülmesine yardımcı olur ve kolajen takviyelerinde sıkça kullanılan bir yöntemdir.


Bu süreç sonunda elde edilen ürün, peptit ya da hidrolize kolajen olarak adlandırılır. Hidrolize işlemi ne kadar başarılı ve kaliteliyse, kolajende bulunan uzun lifler o kadar küçük ve molekül ağırlığı düşük peptitler haline gelir. Bu işlemler sonucunda, kolajen tozu haline getirilir ve farklı sekillerde (toz, sıvı, kapsül) kullanılmak üzere paketlenir ve satışa sunulur.


Kolajen peptiti ile hidrolize kolajen arasındaki fark nedir?


Hidrolize kolajen ve kolajen peptit ayni ürünü anlatmak için kullanılan iki farklı terimdir.

Hidrolize (hydrolized) aslında, uzun kolajen liflerinin hidroliz adi verilen bir dönüşme surecinde kolajen peptitlerine parçalanmasına verilen kimyasal sürecin adidir. Kolajen hidrolize edildikten sonra peptit isimi verilen küçük parçalara ayrılır. Hidrolize kolajen ve peptit kolajen aynı şeyi ifade etmek için kullanılan farklı terimlerdir. Hidrolize kolajen, üretim sürecine atıfta bulunurken peptit kolajen, adini islem sonucunda elde edilen küçük peptitlerden almaktadır.








77 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Oct 20, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Like
bottom of page